Mennyi a megfelelő omega-3 : omega-6 arány?
Gondoskodj a megfelelő omega-3 : omega-6 arányáról
A hosszan tartó egészség fenntartása végett kerüljük az egészségtelen omega-3 : omega-6 arányt, mert ezek a zsírsavak szabályozzák a szervezet fő funkcióit és ezek hiánya áll számos degeneratív betegség mögött.
A fejlett nyugati országokban sajnos ez az arány nagyjából 1:15-16,7 az omega-6 zsírsavak javára, leginkább azért, mert a feldolgozott élelmiszerekben nagy mennyiségben találhatók növényi olajok ( sáfrány-, napraforgó-, és kukoricaolaj)
Erről az arányról tudni kell, hogy hozzájárul számos betegség, többek között a szívbetegség kialakulásához is. Ezzel ellentétben az omega-3 zsírsavat nagy arányban tartalmazó étrendek gátolják a betegségek kialakulását. Sőt a szívbetegségekhez kapcsolható halálesetek számában 70% - os csökkenést találtak már azoknál az étrendeknél is, ahol csak 1:4 az omega-3 : omega-6 aránya. Az ideális 1:4 arány elérése általános szabályként elmondható, hogy amikor csak lehet, kerülni kell a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.
Több halat kell enni, halolaj-táplálékkiegészítőt kell szedni naponta.