Táplálkozzon egészségesen
Vannak olyan táplálékok, amelyek erősítik az immunrendszerünket
Az elmúlt tizenöt évben százezernyi új tanulmány született a táplálkozásról. De továbbra is sok a bizonytalanság, és az ember igen könnyen elvész a tanácsok, javaslatok erdejében. Nem is beszélve arról, hogy értelmezni és alkalmazni kellene ezeket a módszereket, ami szintén nem könnyű dolog.
Az elképesztő mértékű információáramlás ellenére is vannak bizonyos tények, amelyeket illetően egyetértenek a kutatók. Ilyen például az, hogy egyes ételek egyértelműen kapcsolatba hozhatók bizonyos betegségekkel, illetve az egészségi állapotunkkal.
Az elképesztő mértékű információáramlás ellenére is vannak bizonyos tények, amelyeket illetően egyetértenek a kutatók. Ilyen például az, hogy egyes ételek egyértelműen kapcsolatba hozhatók bizonyos betegségekkel, illetve az egészségi állapotunkkal.
A mondás szerint "Az vagy, amit megeszel" és egyre inkább érezzük ennek az igazságát. Induljunk ki abból, hogy a helyes táplálkozás hosszabb és egészségesebb életet ígér.
Védd magad, és harcolj a gyulladások ellen
Károsítják testünket az alattomos gyulladások, illetve hogyan okoznak például fertőzéseket, rákot, szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbetegséget, demenciát. A legfrissebb kutatások bebizonyították, hogy bizonyos fajta ételek krónikus gyulladásokat keltenek a testben azáltal, hogy megnövelik a szabad gyökök számát.
De vannak olyan táplálékok is, amelyek erősítik az immunrendszerünket, és megvédenek a gyulladásoktól, sőt, többé-kevésbé meg is gyógyítanak.
Ezek közé a táplálékok közé tartoznak:
- az antioxidánsok
- megfelelő mennyiségben az Omega-3 és az Omega-6
- az alacsony szénhidráttartalmú (CH) ételek és élelmiszerek
- a különböző rostok és probiotikumok
1. Antioxidánsok
Minden ételben található valamilyen antioxidáns. Az A-, B2-, B5-, C-, E-vitaminok, a riboflavin és a szerlén is funkcionálhatnak antioxidánsként. Sőt, a réz, a mangán és a cink is játszhat ilyen szerepet, például amikor bizonyos antioxidáns hatású vegyületeket alkotnak. A különböző típusú antioxidánsok együtt, "csapatként" működnek, ezért egyszerre többfélét is be kell venni belőlük, hogy közösen fejtsék ki hatásukat.
Az emberi test maga is képes antioxidánsok létrehozására, csakhogy ezeknek a termelődése már 25 éves korban jelentősen csökken. Ezért étellel és itallal kell magunkhoz vennünk további antioxidánsokat.
Az antioxidánsok kontrollálják a szabad gyököket
A szabad gyökök megtámadják és károsítják testünk sejtjeit, összezavarják azok működését, gyorsítják az öregedést és különböző betegségek kifejlődését. Az antioxidánsok azok az "őrző-védők", akik felkutatják és hatástalanítják a testben képződött szabad gyököket. S mindaddig, amíg ez a védekezési renszer hatékony, a szabad gyökök mennyisége kellőképpen alacsonyan tartható.
Az antioxidánsok a veszélyes génektől is megóvnak
Egy másik érdekes felfedezés, hogy az antioxidánsok képesek eldönteni egy génről, hogy okozhat-e betegségre való hajlamot vagy sem. Ma már tudjuk, hogy bizonyos gének összefüggésbe hozhatók egyes betegségekkel, például a diabétesszel, Parkinson- és Alzheimer-kórral, illetve különböző rákfajtákkal. Szerencsére a gén egészen addig nem okoz problémát, amíg nem aktiválódik. Erőteljes aktiváló tényező lehet például a szabad gyökök jelenléte. De ha a szabad gyökök a védőpajzsot képező antioxidánsok hatására visszaszorulnak, akkor a gén jó eséllyel passzív - azaz veszélytelen - marad.
Mely élelmiszerekben vannak antioxidánsok?
Gyümölcsökben és bogyókban például számottevő mennyiségű antioxidáns található. Válassz bátran az ízlésed, illetve a szezonális kínálat alapján. A szivárvány minden színében előforduló bogyófélék és más gyümölcsfajták sok antioxidánst rejtenek.
Van egy tucat gyümölcs, illetve zöldségfajta (az ún. "piszkos tizenkettő"), amelyek túl sok növényvédő-szert (peszticidet) tartalmaznak, ezért ezek fogyasztása csak ökotermék formában (öko) javallott. (A burgonya szintén tagja a "piszkos tizenkettőnek", s nem vettük fel a legtöbb antioxidánst tartalmazó zöldségek listájára sem.)
Ha az adott zöldség vagy gyümölcs nem férhető hozzá ökotermék formában, akkor válassz helyette egy másik, nem méreggel kezelt fajtát. Meglepő, de néha a fagyasztott termék a legjobb választás.
Gyümölcsök, bogyófélék ideális antioxidáns-mennyiség | |||
alma (öko) | aszalt szilva | banán | citrom |
cseresznye | datolya | egres | eper |
fehér és kék szőlő (öko) | fekete áfonya | fekete berkenye | fekete ribizli |
földieper | földi szeder | goji bogyó | grapefruit |
gránátalma | homoktövis | kivi | mazsola |
málna | narancs | nektarin (öko) | őszibarack (öko) |
sárgabarack | szilva | tőzegáfonya | vörös áfonya |
A szárított gyümölcsök ugyancsak jellemzően sok antioxidánst tartalmaznak.
Ami a zöldségeket illet, minden étkezéshez bátran válogass az alább felsorolt színpompás növények közül.
Zöldségek ideális antioxidáns-mennyiség | |||
avokádó | bab | borsó | brokkoli |
cékla | cukorborsó (öko) | dinnye | édesburgonya |
fehér káposzta | fejes saláta | hagyma, fokhagyma | jégsaláta |
karfiol | kelbimbó | kelkáposzta | padlizsán |
paprika, pirospaprika (öko) | paradicsom (öko) | rebarbara | sárgarépa |
spenót (öko) | tök | uborka (öko) | zeller (öko) |
Mennyi gyümölcsöt és zöldséget kell ennünk?
Ne teljen el étkezés gyümölcs és zöldség nélkül. Az ideális napi fogyasztás 500-700 gramm körül mozog (ez kb. 3-4 gyümölcsöt és 2-3 adag zöldséget jelent). De ha a súlyodra is oda akarsz figyelni, akkor nem árt néha csökkenteni a mennyiséget.
Mindez ma még csak álom, mert egyenlőre 10 svédből csupán 2 fogyaszt ennyi zöldséget-gyümölcsöt naponta. Merj kipróbálni újfajta bogyókat, (akár friss vagy fagyasztott) gyümölcsöket és zöldségeket - a boltok választéka hatalmas.
Ne melegítsd túl
A legtöbb antioxidáns 30 és 100 °C közötti hőmérsékleten elpusztul. A túlhevítés - például mikrohullámú sütőben - mindenképpen káros az antioxidánsokra. Ezért, ha lehet, inkább wokban süss vagy párolj. Kivétel a paradicsom, aminek szüksége van némi hevítésre, hogy az antioxidánsát (a likopint) frissen tartsa. A paradicsomszósz, paradicsompüré és paradicsomkonzerv ezért különösen javallott.
Sok fűszer kifejezetten sok antioxidánst tartalmaz.
Antioxidánsban gazdag fűszerek, fűszerfélék | |||
bazsalikom | cayenne bors | chilipaprika | curry |
fahéj | fekete bors | gyömbér | kakukkfű |
kapor | kardamom | kömény | kurkuma |
menta | mustármag | oregano | petrezselyem |
rozmaring | szegfűszeg | zsálya |
Egy érdesség: a fentiek közül a kurkumának van a legerősebb gyulladáscsökkentő hatása. Tulajdonképpen a curry 20 százaléka is kurkuma. Indiában például napi rendszerességgel fogyasztanak kurkumát, és ennek eredményeképpen bizonyos rákfajták 5-50-szer ritkábban fordulnak elő, mint az azonos korú nyugati lakosság körében. Nem csoda, hogy a kurkumát Ázsia aranyának is nevezik! Viszont tudni kell, hogy a kurkumát csak paprika vagy chili hozzáadásával tudja feldolgozni a bélrendszer, és teljességgel kerülni kell a terhesség, illetve a szoptatás ideje alatt, ugyanis a kurkuma túladagolása számos káros mellékhatást okozhat.
Kurkumás szuper ital
(Stig Bengmark professzor receptje szerint)
1 evőkanál kurkuma
1 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál chilipaprika, cayenne bors vagy fekete bors
A fűszereket keverd össze 1 evőkanál citromlével, 1 evőkanál almaecettel és 1 evőkanál olívaolajjal vagy kókuszolajjal. Ezt keverd bele 1-2 dl fekete ribizlilébe (vagy zabtejbe, vízbe - ízlés szerint). Naponta egyszer fogyaszd. A hozzáadott lé egyébként almapépes zabkásával vagy bármely, általad kedvelt bogyós gyümölccsel is pótolható.
A diófajták ugyancsak hasznosak. Számos különböző gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaznak, és az antioxidánsok felvételét is megkönnyítik. Egyél egy marék diót mindennap. A mandula már tablettaformában is hozzáférhető - szigorúan növénytani értelemben tulajdonképpen nem is tekinthető diófélének.
Magvak | ||||
dió | kesudió | mandula | mogyoró | pekándió |
Légy óvatos az öreg dióval; mindig ellenőrizd, hogy nem járt-e le a szavatossága. Az ilyen ugyanis túl sok transzzsírsavat tartalmazhat, ami károsítja a szívet. A diót lehetőleg hűtőben tárold, mert érzékeny a melegre és a fényre. Az elszíneződött vagy penészes dióban pedig előfordulhat egy rákkeltő anyag, az aflatoxin. Ilyenkor jobb kidobni az egészet!
Kifejezetten jótékony hatású növény a lenmag. Sok antioxidánst tartalmaz, ráadásul a reggeli zabpehelybe is belekeverhető. De mint minden rostban gazdag élelmiszer, a lenmag is okozhat emésztési problémákat, főleg az érzékeny gyomrúaknak. Legfeljebb 2 evőkanálnyi lenmagot fogyassz naponta, ugyanis nagy mennyiségben mérgező cianidokat tartalmaz.
Vigyázz a tökmaggal, napraforgómaggal és mandulamaggal is, főleg a magas Omega-6 tartalmuk miatt.
CSOKOLÁDÉ:
A csokoládéban is vannak antioxidánsok. Leginkább a minimum 70 százalék kakaótartalmú étcsokoládé ajánlott.
Kutatások szerint
Két friss kutatás kimutatta, hogy a csokoládéfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kockázatát. De nem is ez volt az igazán meglepő, hanem az, hogy az összes csokoládéfajta pozitív eredményt produkált. Mi ennek ellenére fenntartjuk, hogy az a csokoládé a legjobb, ami legalább 70 százalék kakaót tartalmaz.
2. Omega-3 és Omega-6 megfelelő mennyiségben
Omega-3
Az Omega-3 olyan gyógyhatású táplálékkiegészítő, amelyet az emberi szervezet maga nem tud kitermelni. Ezért étellel kell bejuttatnunk. Az Omega-3, ami elsősorban halakban, kagyló- és rákfélékben fordul elő, megnöveli az eikozanoid nevű, markánsan gyulladáscsökkentő hormonális anyag mennyiségét.
Halak, kagyló- és rákfélék | |||
garnélarák | hering | homár | kagyló |
keleti-tengeri hering | királyrák | lazac | makréla |
szardella | szardínia | szivárványos pisztráng | tonhal |
Azok, akik hetente többször fogyasztanak halat, sokkal ritkábban betegednek meg bizonyos ráktípusokban. Ugyanakkor tartsd szem előtt, hogy a fagyasztott hal egy idő után elveszíti Omega-3 tartalmának egy részét.
Életmód- és táplálkozástanácsadó szervezetek a hal-, kagyló- és rákfélék heti 2-3-szori fogyasztását javasolják. A tenyésztett lazac hasznosságáról megoszlanak a vélemények. Az Omega-3 egyébként a következő olaj-, mag-, dió- és zöldségfélékben is megtalálható:
Omega-3-ban gazdag tartalmú olaj-, mag-, dió- és zöldésfélék | |||
avokádó | chia (azték zsálya) mag | csukamájolaj | dió |
kelkáposzta | kókuszolaj | lenmag | lenmagolaj |
olajbogyó | olívaolaj | repceolaj | spenót |
A hús- és tejkészítmények megfelelő mennyiségű Omega-3-at tartalmazhatnak, de csak ha a jószágokat külterjes legeltetésen és friss füvön, takarmányon tartották. A tojás szintén jó Omega-3 forrás, de csak ha udvaron tartott baromfiból való.
Kutatások szerint
Egy nagyszabású svéd vizsgálat bebizonyította, hogy az olíva-, illetve repceolaj telítetlen zsírsavai közel 50 %-kal csökkentik a mellrák kockázatát. Azaz érdemes a főzéshez használt zsírt (margarint) olíva- vagy repceolajjal helyettesíteni.
Omega-6
Az Omega-6 (linolsav) szintén egy hasznos telített zsírsav, de csak megfelelő mennyiségben. Nem termelődik a szervezetünkben, hanem táplálékkal kell magunkhoz vennünk. A történelem előtti időkben az ember körülbelül ugyanannyi Omega-3-at és Omega-6-ot fogyasztott, és ez pozitívan befolyásolta az egészségét. A civilizáció azonban gyökeresen megváltoztatta az emberiség étkezési szokásait, s manapság akár 20-szor több Omega-6 lehet az ételeinkben, mint Omega-3. Ez pedig már inkább az Omega-6 káros, gyulladáskeltő hatásait juttatja érvényre.
A zsírsavak mennyiségében tapasztalható egyenlőtlenség a tudósok szerint egyértelműen összefügg a gyulladások kialakulásával, illetve az immunrendszer gyengülésével.
Fontos tudni, hogy a nem növényvédő szerrel (peszticiddel), hormonokkal vagy antibiotikumokkal kezelt termékeket "öko" szóval jelöljük. Ettől függetlenül ezek a termékek is túl nagy mennyiségben tartalmazhatnak Omega-6-ot, illetve túl kis mennyiségben Omega-3-at.
TILTÓ LISTA! Omega-6-ban gazdag, kerülendő élelmiszerek |
pirított hagyma, sült krumpli, chips |
keksz, sütemény, édesség, fehér kenyér |
majonéz, egyéb tubusos termékek |
kukoricaolaj, napraforgóolaj, szójaolaj, pálmaolaj |
(telítetlen) transzzsírsav, margarin |
napraforgómag, szezámmag, tökmag, fenyőmag |
nem füvön nevelt állat húsa |
nem kint tartott baromfi tojása |
3. Válassz olyan ételt, amelynek alacsony a glikémiás indexe
A testnek szüksége van szénhidrátokra, mert ezek biztosítják az energiát. Vannak ún. lassú és gyors szénhidrátok. A glikémiás index (GI) azt mutatja meg, hogy milyen gyorsan emelkedik az ember vércukorszintje étkezés során.
Ha alacsony glikémiás indexű - azaz lassú szénhidrátokat tartalmazó - ételek mellett döntesz, akkor a vércukor-, illetve inzulinszinted lassabban/mérsékeltebben fog nőni, s így a testet veszélyeztető gyulladások esélye is csökkenthető.
Lassú szénhidrátokat tartalmazó ételek és italok |
alma, borsó |
banán (éretlen) |
babfélék, például kidney bab, szójabab, viaszbab, fehér bab |
különböző bogyós gyümölcsök, például földi szeder, fekete áfonya, málna, vörös áfonya, ribizli |
citrom |
cseresznye |
(ét)csokoládé, lehetőleg 70 %-os kakaótartalommal |
földieper |
földimogyoró |
grapefruit |
joghurt, natúr |
teljes kiőrlésű kenyér, kovászos kenyér |
lencse, hagyma |
mogyoró, mandula |
narancs, sárgabarack |
őszibarack, szilva, körte |
szőlő |
nyers rizs, teljes kiőrlésű rizs |
teljes kiőrlésű tészta |
zabkása |
különböző zabpehelyfélék, korpa, korpás müzli, természetes müzli |
A gyorsan elégethető - azaz gyors szénhidráttartalmú - ételeknek és italoknak magas a GI-je. Ami azt jelenti, hogy a test vércukor- és inzulinszintje is gyorsabban növekszik - ez pedig fokozott gyulladásveszélyhez vezet. Tehát a magas GI-jű ételek erősebben rákkeltő hatásúak, érelmeszesedést, szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbetegséget és demenciát okozhatnak.
De vigyázz!
Sose kövesd vakon az élelmiszerek GI-értékeit. Van, hogy az összetevők, illetve különböző mennyiségi ráták szerint tüntetik fel, néha pedig a GI komplett étkezésre számított összértékét számolják ki és adják meg.
Ételek és italok gyors szénhidrátokkal, azaz magas GI-értékkel |
aprósütemény, rizsfelfújt |
banán (sárga) |
dzsem |
energiaital, sportital |
édességek |
gabonapelyhek (például cornflakes, zabpehely, mézes puffancs, chips, rizspehely) |
gyorsrizs |
jégkrém |
keksz, ostya |
kenyér (például baguette, croissant, mazsolás kenyér, gluténmentes kenyér, hamburger buci, pászka, francia kenyér, pita, polarbröd, pirítós, teasütemény, lepény, fehér kenyér |
krumplipüré, sült krumpli, pommes frites |
kuszkusz |
lekvár |
medvecukor |
méz |
mogyorós karika |
recés ostya |
sósrúd, ropi, kétszersült |
sör, száraz bor |
sörbet |
szirup, cukor, porcukor |
különböző szószok, szaftok |
üdítőital |