Vérnyomásmérő

Vérnyomásmérő

Miért legyen szívügye 

a vérnyomásának helyes értéke és az otthoni vérnyomásmérése?

Ha úgy ismerné a vérnyomását, mint a testtömegét vagy a magasságát, akkor több mint valószínű elkerülné a magas vérnyomásra visszavezethető súlyos, sokszor életveszélyes szövődményeket.


Ugyanis a magas vérnyomás időben történő felismerése akár életet is menthet.


Az alábbiakban megismerkedünk részletesen

 • mi a vérnyomás,
 • hogyan kell értelmezni a számadatokat
 • mikortól magas a vérnyomás
 • hogyan kell hiteles és megbízható, az orvos informálására alkalmas eredményeket mérni

Rövid Anatómia a szív-és érrendszerről

A sejtek oxigén és tápanyag ellátása az érrendszeren kersztül a vér folyamatos áramlásával történik. Ehhez az áramláshoz szükség van folyamatosan jól működő  "pumpára" is. Az állatok és az emberek szervezetében ezt a pumpafunkciót a szív látja el. A szív és az erek egy komplex rendszert képeznek , amit szív-és érrendszerszernek, latinul kardiovaszkuláris rendszernek nevezünk.

 

A szív jobb és baloldali részből áll, különböző funkciókkal. A jobb oldal fogadja az elhasznált oxigénban szegény, szén-dioxidban dús vért, majd a tüdőbe pumpálja azt, ahol megtörténik a gázcsere.

Ezt követően az oxigén dús, szén-dioxidban szegény vér a szív bal oldalába kerül, ahonnan az aortán ( fő verőéren ) keresztül a szervezet legtávolabbi pontjáig is eljut.  Ezen a hosszú úton az aorta szerteágazik nagyerekre (un. artériákra vagy verőerekre.), amik ezt követően további, szűkebb keresztmetszetű erekre olszlanak szét, amik legvégül a teljes testet behállózó hajszálerekre ágaznak.

 

A hajszálerek falán keresztül veszik fel a sejtek a tápanyagokat és az oxigént, illetve azon keresztül küldik vissza a szívhez a bomlástermékeket és a szén-dioxidot. A szív irányába haladó hajszálerek egyre nagyobb keresztmetszetű vénákba folynak össze, míg végül eljutnak a szívhez.

A szív mint négy üregű pumpa, két pitvarból és két kamrából áll, melynek a teljesítménye csodálatra méltó. A szívkamrák az ember 60 éves korára kb 200 000 köbméter vért pumpálnak a keringésbe. MInden egyes szívösszehúzódás azaz kontrakció, egy-egy adott térfogatú vér erekbe való bepumpálással jár. A szív átlagosan 60-80 alkalommal húzódik össze és ernyed el percenként. Ez a szám a másképpen jól ismert pulzusszám. Ez egy periodikusan ismétlődő folyamat, amely során a vér a szívből az aortán át a verőerekbe jut, ami egyben a nyomási hullámok továbbítását is jelenti, mindez felületes helyeken.Pl. a csuklón pulzusként tapintható.

 

Szisztolés és diasztolés vérnyomás

avagy a vérnyomás felső és alsó értékei

Amikor a szív összehúzódik, azaz megtörténik a szívverés, a vér az erekbe áramlik, amik ellenállást fejtenek ki a véráramba. A szívverés pillanatában tapasztalható az erekben a legnagyobb nyomás, amit szisztolés nyomás-értéknek  nevezünk, köznyelven a vérnyomás felső értékének hívunk.

A szív összehúzódását követően a vér továbbítódik az érpályán belül, ezzel párhuzamosan egyre inkább esik a vérnyomás, mígnem eléri a vérnyomás alsó értékét, ami szaknyelven diasztoész vérnyomásnak neveznek.

A vérnyomás a két szívverés közötti pillanatban a legalacsonyabb, akkor amikor a szívizmok pihennek. A vérnyomásmérő készülékek mindkét értéket mérik és mind az alsó mind a felső értéket Hgmm ( higanymilliméter ) egységben adják meg. Pl. 120/80 Hgmm formátumban.Hipertónia

Az az eset, amikor a szakemberek magas vérnyomásról beszélnek. Ekkor a szisztolés vérnyomás értéket, pontosabban ennek az emelkedett értékét veszik alapul. De tisztában kell lenni azzal is, hogy mint a szisztolés mint a diasztolé érték emelkedése problémára utalhat.  Idősebb korbam a magasabb szisztolés érték szokott megemelkedni, amit szisztolés hipertónia okozója. Fiatalabbaknál jellemzőbb az alsó érték megemelkedése, ami diasztolés hipertóniát okoz.

 

Optimális, normál és magas vérnyomás

Az otpimális vérnyomás esetén a vérnyomás nem haladja meg a 120/80 Hgmm értéket. Viszont normális értéknek tekinthető még, az optimálisnál magasabb de 130/85 Hgmm alatti érték is. A magas -normális vérnyomás azt jelenti, hogy a szisztolés érték 130 és 135 Hgmm között mozog, míg a diasztolés a 90 és 99 Hgmm tartományban található.

A magas vérnyomás - hipertónia a 140/90 Hgmm-nél magasabb vérnyomás. Ez az érték kortól függetlenül minden esetben hipertóniát és egyúttal kezelendő állapotot jelent. De a hipertóniánál már különböző súlyossági csoportokat különböztetünk meg, mint az elsőfokú, másodfokú és harmadfokú hipertónia.

 

 

Normális vérnyomás csoportok Szisztolés érték Hgmm Diasztolés érték Hgmm
Optimális 120 alatt 80 alatt
Normális 130 alatt 85 alatt
Magas-normális 130-139 85-89
Hipertóniás vérnyomás csoportok Szisztolés érték Hgmm Diasztolés érték Hgmm
Elsőfokú hipertónia 140-159 90-99
Másodfokú hipertónia 160-179 100-109
Harmadfokú hipertónia 180 fölött 110 fölött

Hipertónia és hipertónia közötti különbség

A hipertónia kategórizálásának jelentősége kihat a betegségek, szövődmények esetleg szervkárosodások kimenetelére. Különböző fokú hipertóniánál különböző terápiát kell alkalmazni. Másként tekintenek egy 150/100 Hgmm illetve egy 185/120 Hgmm vérnyomású betegre. Minél magasabb a vérnyomás, annál nagyobb a rizikója annak, hogy szövődmények, károsodások lépnek fel. De ennek igaz a fordítottja is.

 

Minél alacsonyabb a vérnyomás, annál ritkább a szív-, vese-, agyeredetű életveszélyes megbetegedések. MIndez megmagyarázza azt is, hogy a már kialakult hipertónia esetén miért kell különösen nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy életmódbeli változásokkal és/vagy gyógyszeres kezelésekkel minél inkább az optimális közelébe lehessen a vérnyomást visszaszorítani.

 

Aggasztó hazai adatok

Magyarországon a felnőtt lakosság 44 %-a azaz mintegy 3,5 millió ember hipertóniás. Ezek közül kb 1,5 millióról elmondható, hogy kezelve van a vérnyomásuk, velük minden rendben van.  A további 1-1 millió embernél vagy nem ismert a fennálló magasvérnyomás, vagy ismert ugyan, de kezeléssel nem sikerült az optimális vérnyomást elérni.

 

Mindenkinek tisztában kellene lennie a saját vérnyomásával

Annak érdekében, hogy a hipertónia és az azzal kapcsolatba hozható súlyos , életveszélyes szövődmények és szervi károsodások megelőzhetőek legyenek, mindenkinek tudnia kellene azt, hogy mennyi a vérnyomása.

Magas vérnyomásos betegnél, egyértelmű sőt kötelező a napi vérnyomásmérés. Akinél még nincs megállapítva a magas vérnyomás, azért lényeges a rendszeres mérés, hogy minél hamarabb azaz időben felismerhető legyen a hipertónia. Azért, hogy a kezelését minél hamarább el lehessen kezdeni. Ugyanis a korai kezeléssel csökkenthetők a legnagyobb mértékben a magas vérnyomással járó kockázatok.


Legalább annyira fontos lenne tudni azt, hogy mekkor a vérnyomás, mint ismerni azt, hogy hány kiló vagy milyen magas az illető.


 

Szakmai körökben is támogatott az otthoni vérnyomásmérés

Hol lehet ma vérnyomást mérni?

 • háziorvosnál
 • szakorvosnál
 • gyógyszertárakban
 • szűrőcentrumokban
 • otthon

Természetesen a legkényelmesebb megoldásnak az otthoni vérnyomás mérés bizonyul. A kardiológusok célja egyre jobban az, hogy a vérnyomásmérés kikerüljön a rendelőkből. Azért, mert szerintük megbízhatóbb diagnózis állítható fel, ha a paciens a megszokott környezetében ( otthon vagy munkahelyén ) mérik rendszeresen a vérnyomásukat. Már csak azért is, mert még mindig működik a "fehér köpeny hipertónia" , ami nem csak legende, de igenis működő "stressz " a pacienseknél.

A betegségek mintegy 15-30%-ánál az orvosi rendelőben 10-20 / 5-10 Hgmm - el is magasabb értéket mutat ki a vérnyomásmérő. Ami akár más csoportba is sorolhatja a pacienst, ami egész más felesleges kezelési eljárást igényel. Megoldás az otthoni nyugodt környezetben történő rendszeres mérés.

 

MI alapján válasszon vérnyomásmérő készüléket?

Manapság az otthon használt vérnyomás mérők mind automaták. A kijelző könnyen áttekinthető, szám formában mutatják a szisztolés és diasztolés vérnyomásértékeket és a pulzusszámot. Ahhoz, hogy pontos eredményeket kapjunk, ajánlott klinikai vizsgálatokkal hitelesített vérnyomásmérő készüléket használni. Mindig keresse a készüléken a  klinikai minősítő pecsétet.

Otthoni használatra felkaras és csuklós vérnyomásmérők közül lehet választani. Sajnos a csuklón és a felkaron mért eredmények ugyanazon kar esetében különbözhetnek, amit érsűkület szokott okozni. Ha a különbség túl nagy, azaz a szisztolés érték több mint 10 Hgmm  vagy a diasztolés értékben több mint 5 Hgmm eltérés mutatkozik, akkor célszerű a felkaron mérő készüléket választani. 

Továbbá fontos a megfelelő mandzsetta méret használata. Választhat gyermek, normál karméretű felnőtteknek szánt 22 -32 cm, illetve felkarra alkalmas nagyobb felkar kerületű 32 -42 cm mandzsetták közül. Az újgenerációs készülékek már univerzális mandzsettával rendelkeznek, ami mind normál, mind vastagabb felkar esetén garantálja a pontos mérést.

 

 

Otthoni vérnyomásmérés 10 pontja

hogy megbízhatóan felhasználható vérnyomásadatot nyerjen a helyes kezelés érdekében.

 1. Vérnyomásmérés előtt olvassa el figyelmesen a használati útmutatót. A készülék helyes használata segít abban, hogy pontos eredményt kapjon.
 2. A vérnyomásmérés minden esetben 5 perc nyugalmi helyzet után, ülve történjen.
 3. A bal és a jobb felkaron mért értékek etérése 20 Hgmm -ig ( szisztolés és diasztolés) nagyon gyakori, de ez normálisnak mondható.Össze kell hasonlítani a két felkaron mért értékeket és a következőkben mindig azo felkaron kell  a vérnyomást mérni, ahol a magasabb értéket mér a készülék.  A felkarra helyezhető mandzsettát úgy helyezze fel, hogy a mandzsetta alja mintegy 2-3 cm-rel feljebb legyen a könyöktől, azaz a könyökhajlat ne zavarja a mandzsetta illeszkedését és ezzel a mérés pontosságát. Akár csuklóra, akár felkarra helyezhető mandzsettás készülékkel mér,   a mérési  pont legyen a szív magasságában. Amennyiben a mérés helye mélyebben/lejebb található, mint a szívmagasság a mért értékek a ténylegesnél néhány Hgmm- rel magasabbak.
 4. Mérés közben Ne mozogjon, Ne beszéljen.  A beszéd a mért értékeket kb 6-7 Hgmm -el növeli. Ügyelni kell arra is, hogy a ruházat ne szorítsa a méréshez használt karját.
 5. Ne tegye keresztbe a lábát, mert akkor az erekre kifejezett külső nyomás hat, ami befolyással van a mért vérnyomás értékre ami akár 8 Hgmm-rel is megemelkedhet.
 6. A vérnyomás csökkentő gyógyszerek bevétele előtt végezze el a mérést.
 7. A mérést megelőző egy órában ne fogyasszon alkoholt, kávét, vagy koffeines italokat és mellőzze a dohányzást. Sose mérjen vérnyomást teli húgyhólyaggal, vizelési ingerrel küzdve. A megtelt vízhólyag akár 10Hgmm-rel is növelheti a vérnyomást.
 8. A vérnyomás napszaki ingadozást mutat. Rendszerint reggeli órákban a legmagasabb az értéke, majd napközben estefelé fokozatosan csökken. Egy embernek kb 100 000 különböző vérnyomás értéke van naponta, így az egyéni mérések önmagukban nem adnak értékelhető eredményt. Csak a napnak ugyanabban az időszakában hosszú távon végzett rendszeres vérnyomás mérés biztosítja a vérnyomás értelmezhető értékelését. A mért értékek összehasonlíthatósága érdekében tehát mindig azonos napszakbantörténjen a mérés. A szakorvosok által reggeli felkelés utáni mérés illetve esti a napi munkatevékenységek utáni mérést javasoljnak. Vannak, akik naponta egyszer ellenőrzik a vérnyomásukat. Vannaki, akinél napi két, háromszori mérés szükséges.
 9. Célszerű a  vérnyomásmérést 3 x megismételni, akkor a mérések között legalább 1 perc teljen el. Amennyiben hasonló értékeket mérünk, a 2. és 3. mérés álagát kell tekinteni aktuális vérnyomásértékn
 10. Vezessen vérnyomás naplót. Tegye ezt precízen, követhetően. Minden esetben jegyezze fel a dátumot, a mérés időpontját (óra perc ) és tüntesse fel a mért szisztolés és diasztolés értékeket,  a pulzusszámot. Feltüntetheti a bevitt gyógyszereket is.

 

Dátum Időpont Szisztolés Diasztolés Pulzusszám Megjegyzés
2019.08 16. 21,00 125 79 60  tv nézés közben

Milyen gyakran kell vérnyomást mérni?

Ez attól függ, hogykiről van szó.

 1. Akinek rendben van a vérnyomása és 50 év alatt van,  annak elég évente 1 x végezni un. kontroll mérést. A méréseket a fentiek alapján egy héten keresztül ugyanabban az időszakban elvégzi és teljes képet kap a vérnyomásáról.
 2. 50 év felett, vagy akinek már volt problémája a vérnyomással de nem haladja meg a 140/90 Mgmm-t,  annak érdemes fél évente elvégezni az egy hetes kontroll méréseket. És ha magasabb mint 140/90 akkor orvoshoz kell fordulni.
 3. Akik kezelésben vesznek részt, azoknál érdemes rendszeresen mérni a vérnyomást, addig, amíg nem stabilizálódik. Orvosával egyeztetni az értékeket.

 


Források:

 • Magyar Hipertónia társaság : http://www.hypertension.hu/
 • Deutsche Herzstiftung: Bluthochdruck:Was tun?
 • Egy csapásra kétszer annyi hipertóniás:  http://pharmaonline.hu/
 • 140 vagy 120 Hgmm legyen a szisztolés vérnyomás célértéke? http://pharmaonline.hu/
 • Új ajánlások magasvérnyomás esetén: http://medicalonline.hu/

 

Ideális vérnyomásmérő otthonra

Comments

comments

YouTube
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás